Drugim moim genialnym pomysłem były gruszki w occie, pożerane przeze mnie słoikami.
Chcę Wam o nich dzisiaj opowiedzieć.
Przepis na ciasto.
Potrzebne składniki:
kostka margaryny
4-5 jajek
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3/4 l mleka
1 kg gruszek
Wykonanie:
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Gruszki należy obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda z nasionami. Margarynę utrzeć z cukrem. Dobrze jest zostawić trochę margaryny do posmarowania blachy. W trakcie ucierania dodawać żółtka jajek. Potem dodawać po kolei mąkę i proszek do pieczenia. Ubić sztywno pianę z białek. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
W tym momencie można włączyć piekarnik do nagrzania na 180 stopni.
Blachę 30x40 cm natłuścić margaryną i posypać bułką tartą. Następnie należy wyłożyć pół ciasta, a na nie pokrojone w około centymetrowe plastry gruszki.Na nich wyłożyć budyń i resztę ciasta.
Piec około godziny.
Przepis na gruszki w occie.
Potrzebne składniki:
3 kg gruszek
1 l wody
1/3 szklanki octu
10 szt goździków
Wykonanie:
Gruszki należy obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć z nich gniazda z nasionami. Najlepiej wrzucić je do wody z dwoma łyżkami octu żeby nie ściemniały. Resztę składników dać do garnka i wymieszać. Całą zalewę doprowadzić do wrzenia. Następnie należy wrzucić do niej gruszki. Można je najpierw dodatkowo podzielić na mniejsze cząstki. Gdy gruszki się zagotują, gotować jeszcze przez około 10 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy nie są już byt miękkie. Po ugotowaniu przełożyć je do dużych słoików uważając, żeby nie dostały się do nich goździki (inaczej zrobią się na gruszkach ciemne plamy) i dobrze je zakręcić. Następna rzecz, to gotowanie je około 20 minut w słoikach. Potem wystarczy odstawić słoiki na dwa dni. Wtedy ostygną i dokładnie przejdą zalewą.
SMACZNEGO!
;)
oh prosze Cie... ja chcialam sie odchudzac a tu takie smakolyki :P
OdpowiedzUsuń